Kloke ord av Håkon Fossan

Håkon sier og gjør veldig mye rart, og her kommer noe av det som liver ekstra opp i hverdagen :)


August -16: Det er snakk om forbilder på skolen. Håkon sier han har Magnus som forbilde. Klassen ler og læreren spør hvorfor:"Fordi han er så søt og fordi han er så blid".
25.05.15: Du e ganske søt du mamma. Men når du e sint, så e itj du så søt.
April 2015: Det er SÅ stas å være på SFO, og ikke minst i Selbuhallen. En dag tok Thomas med seg en gjeng dit, og da hadde Håkon uttalt: Åhhh,... Nå skal vi spille fotball i Edens hage!
04.03.15: Utfordring å lære seg nye ord... De holder visst på med kristendom og humanisme i juniors klasse,  ble litt paff da jeg ble spurt om dagen her om jeg var kristen eller sånn anna... Og i dag sa junior:"Du mamma,  e vil itj vårrå son kristen e mamma. E vil heller vårrå romantisk" 😂😂😂
18.01.15: "Mamma. De e nå e ha tenkt på.... De e mange unga som hi det fælt i verden. Kan vi itj bare hente non så kan de bo her hos oss?"
Høsten/Vinteren 2014: Det meste som blir sagt til Håkon kommer i retur....
20.08.14: Håkon, pappa, bestefar og mamma er på o-løp. Håkon og pappa løper kort løype, og kommer først i mål. Mamma på mellomløypa kommer, og vi venter på bestefar, som etter hvert, ganske tungpust, kommer mot mål etter å ha fullført mellomløypa. Håkon venter med mål, og i det bestefar strever seg frem, gående, mot mål, så sier Håkon: "E sprang nå mot mål e da!".
04.8.14: Åhhhh.... E glede me sånn te å gjårrå lekså (SÅÅÅÅÅ klar for skolestart!)
28.7.14: VI er i Djurs Sommerland, og mamma har lurt med Håkon i Tømmerrenna. Håkon synes ikke det er noe morsomt. "Kiler det i magen?" spør mamma. "Nei, de kile i tisselur'n!"
11.07.14: Gullmo Ingrids begravelse, og Håkon snakker ved båren: "A gullmo Ingrid e død. Det passe itj sammen. Ho ha strikka my åt me, lue, genser og så ha a kjøpt det slipse e hi på. Gla ti de!"
10.7.14: Siste barnehagedag, og vi har ikke gått ut av porten en gang, før Håkon sier: Nå er jeg ikke barnehageunge lengre, nå er jeg skolelev!
Sommeren 2014 - Håkon 5,5 år: Åhhh mamma, du må barber den hårete huden du har på leggene! (Hvilken 5åringe sier uoppfordret noe slikt???)
Våren/sommeren 2014: Håkon dikter sanger på melodien "Musevisa" til de som har bursdag.
Mai 14: Håkons omsorgsevne er unik.... Som da han havnet på sykehuset i Side, kommer på overvåkningen etter å ha tømt magen. Han får intravenøst. "Hvordan blir det med middag i dag da?", spør han. Nei, du får ikke middag, du får mat gjennom denne posen, sier mamma og pappa. "Men enn dere da?". Og når han våkner på sykehuset og mamma spør: Har du sovet godt? "Ja, enn du? Fikk du sovet noe?". Kommer hjem fra Tyrkia, veldig varmt i huset etter flere godværsdager. Håkon får ligge i storsenga, hvor det er vifte i taket. "Sov godt da, Håkon", sier mamma. "Du å, mamma, håper du får sove godt sammen med meg" <3


3.mai: Pappa skal feire 40årsdag 4. mai, og Håkon husker det må være sang til han. Med bare litt hjelp, dikter Håkon denne sangen:
Mel: Musevisa
I dag har pappa bursdag, ja han blir 40 år
Og Håkon lager sangen som du her nå da får
Ja du er pappa’n til han som lager denne sang
Og det er Håkon Fossan, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja
Heisann og hoppsann og fallerallera
Han pappa fyller 40 år og han er veldig glad
Heisann og hoppsann og fallerallera
For pappa vil vi rope høyt hurra, hurra, HURRA!


1.mai - 14: Oppvaskmaskinen er ødelagt, og vi må kjøpe ny. Håkon og mamma ligger og prater. "Oi, ei ny oppvaskmaskin koster masse penger", sier Håkon. "Ja," sier mamma, "Flere tusen kroner". "Oi, du skal få 100 kr av meg du mamma". <3 GODGUTTEN!2.april - 14:
Håkon: "Mamma, hva slags form liker du best?"
Jeg: "Nei..... Vet itj... Sirkel kanskje?"
Håkon: "E tru du like diamant best e. Det gjer e å"

Desember 2013: Mormor hi så god og mjuk inj mage ho, denj e så god å kose med.

Høsten 2013. "Å, henj Sander hi så mykt et kinn" - Sander var høstens definitive helt.

12.08.13: Mamma: "Vet du ker gla e e ti de?"
                Håkon: "Som herfra til toppen av Yggdrasil og tilbake?"

14.07.13: Håkon og mamma på hytta. Håkon: "E skulla ønska e va de e, mamma"
Mamma: "Va me, keffor det, Håkon?"
Håkon: "Fordi du e så fin." <3

Juli -13: Håkon snapper opp mye av det som blir sagt rundt han. Overhørt når han sitter og leker seg med lego, og legofiguren har vært ute og badet: "No går du itj inn me lortfotenj!" (Sitat mamma....)
Besøk av Sara og Storm, Storm vil ikke sitte på stolen sin. Håkon sier til Storm: "No vil e sjå at du sett de på stolen din!" (sitat Laila, tilbragte noen dager med henne og barna i Hunderfossen i begynnelsen av juli)

20.04.13: Mamma, pappa og onkel Morten skal på konset i Olavshallen, julegave til gutta fra mamma. Etter dusj kommer mamma inn i thighs og singlet, da genseren hun skal ha på klør, og må derfor ha singlet under. "Nei, denj va fin, mamma" utbryter Håkon, "du må ha på derrinj". Ja, jeg skal ha på genser utenpå, men den klør sånn, så må ha på singlet under. "Nei, det treng du itj, ha på derrinj du, mamma".

Samme dag, Håkon skal være ilag med mormor og bestefar. Han vil ikke bli med på Cafe1 og spise pizzabuffet, og mormor sier det er greit, da går mormor og bestefar og spiser, og tar med mat hjem til han. Da kommer det fra Håkon: "Okei, da gjør vi en avtale. Enten så blir jeg igjen hjemme, eller så blir jeg med. Hva velger dere?"

16.04.13: Blåtur med Gullmo Ingrid i Åre og det er ikke lett å sovne om kvelden. Mamma: "Håkon, no må du legg de å såvvå, klokka e over ti", hvorpå det kjapt kommer fra senga: "Ja, de e denj te då å!"

29.01.13: Mormor har vært hos frisøren, Håkon stopper opp og ser på henne: Mormor, har du kjøpt det nytt hår? "Ja, e ha det". Tru du at du kan kjøp tebake det gamle? Var visst ikke fornøyd med mormors nye frisyre...

24.9.12: Håkon og mamma sitter og spiser middag, så sier Håkon: Du mamma... De e itjnå som kjem tå se sjøl.

15.9.12: Håkon sitter på do, mamma spør:
Skal du bæsje? Håkon svarer: Jobber med saken.

5.9.12: Besøk hos oldemor. "E fe alt e vil e sjø, te a oldemor". Det vanker is, godteri og brus. Mamma får en telefon, går på gangen for å ta den. Kommer nok litt tidlig inn, da hun hører fra kjøkkenet, hvor Håkon og oldemor står og sjenker brus: "Skynd deg å ha oppi mer før a mamma kommer og sier nei."

Høsten 2012: Ved levering i barnehagen: Det går bra at du fer, du må kos de, og itj fårrå å spring og køk.

Våren 2012: Håkon regner: seksten, sytten, atten, nitten tjuefemte oktober.

Mars 2012: Mormor: Keffor e du så nett du?
Håkon: Fordi du ælske mæ.

02.02.12: Håkon bader, og når han kommer opp, så har han "gammelkallfota". Mamma begynner å synge: Når du blir gammel, og ingen vil ha dæ, så sett dæ på taket, og la kråka ta dæ". Leppa til Håkon kommer lengre og lengre ned, og gråtende sier han: Men Mamma, du vil ha mæ <3 Kunne ikke annet enn å svare svært bekreftende på det.

04.12.11: Mormor og Håkon koser seg på morgenen på Gran Canaria, Håkon hopper oppi senga, og mormor sier: Der kommer stumpen. Bestefar setter seg også på sengekanten, og Håkon sier: Og der kommer den andre stumpen...
En neger kommer mot oss, og Håkon sier: Å mamma, den der var brunåt.
På stranda er det en som ligger og soler seg, har tatovering. Håkon: Mamma, sjå han der har tegna på se. Må itj de vettu!

01.12.11: Lunsj inntas på verandaen på Gran Canaria. Vi har nettopp kommet på rommet, og Håkon er ganske gira. En hund gjør oppi lia, og Håkon reiser seg i stolen og roper: "Ta åsså ha inn det der dyret!!" (Har vel hørt et eller annet mora har ropt irriterende til Marcus når han er ute og bjeffer...
17.11.11: Håkon synger "Det er Møkkamann som er ute, han er på leit etter kjerringa si" .Hvem er kjerringa di, mamma? Nei, jeg har ikke noen kjerring jeg vettu. Joda, det har du, du har kjerring som heter pappa!
16.09.11: Håkon skal lage muffins, og går i kjøleskapet for å hente egg (uten at noen har sagt noe...). Pappa vil ikke at han skal ha egg, men jo, han skal jo lage muffins! Mora trer støttende til, og bekrefter at vi trenger egg. Pappa får da følgende beskjed: Pappa, gå på stua du. Du e berre i veien sjø!
14.09.11: Mormor: Håkon, vil du ha litt bolledeig? Håkon: Ja, jeg vil ha litt bollemeg.
04.09.11: Mormor: E ska spis opp de! Håkon: Nei, ikke gjør det. Mamma ælske mæ <3
06.04.11: Det er vår i Selbu, og vi skal inn på butikken. I trærne utenfor der, er det en del spurv. Dette ser Håkon, og da husker han plutselig "Du og jeg og dompapen". Så før vi går inn på butikken, må vi synge sangen, og selvsagt danse til....

04.04.11: Håkon har vært noen timer hos mormor og bestefar, og bestefar vil ha kos når vi skal dra. "Nei, de' e itj julkveld enno", svarer Håkon og går ut...

Mars 2011: Det skal skiftes bleie, men vil ikke ha på den mamma finner frem. Da kommer det syngende (mel: Nei, nei gutt...) fra stellebordet: "Nei, nei, mamma, dette må bli slutt! Ikke ha på bleien". Eller da han ikke ville ned fra stellebordet: "Nei, nei mamma, dette må bli slutt! Ikke ta ned Håkon no nei" (Og ja, han treffer jo med taktene og teksten også på den siste!!!)

Tirsdag 08.03.11: En liten biologitime på vei til barnehage/skole. Marcus har en tendens til å tisse på lekene til Håkon, litt sjalu? I hvert fall medførte det at Marcus måtte gå med bleie på dagtid, når han var alene hjemme. Før avreise settes bleien på, så sier Håkon: Må ha på bleie på tisseluren. Håkon hi tisselur å. Enn a mamma da?, spør mamma. "Nei, ho hi itj nå tisselur ho, men pappa hi".

Mandag 07.03.11: Etter en times tid med "håndballtrening" i gangen, roer vi med en sangbok. Etter at mamma har sunget noen sanger, snur Håkon seg mot mamma og sier: "Du kan mange sanga du, mamma" <3

Lørdag 05.03.11: Farmor og farfar på besøk, samt mormor og bestefar, og da er det ikke moro å gå å legge seg...No må du gå og legg de, sier mamma. Nei, sier Håkon. Jo, nå er det natta. Ne-hei! roper Håkon og i fullt sinne og alvor sier han: "Nå har jeg løpt fra mann brann, høne pøne, hane pane, ande vande, gasse vasse og 7 skrikerunger og da kan jeg løpe fra deg også mamma!"

Januar 2011: Håkon tar på buksen til mamma, og sier den er litt bløt. Jo, den er kanskje det, sier mamma'n. "Marsj på badet!" kommer det fra poden.

Sommeren 2010: Vi er i Namsskogan familiepark, og inne på Barnas seter. Der er det geiter, og pappa spør om Håkon vil klappe geita. Ja, svarer Håkon, og klapper i hendene...